27.3.2017

TUOMIO SAIRAUDESTA

TUOMIO. Kovasti odottamani kardiologin vastaanotto tapahtui seuraavalla viikolla mediastinoskopiasta. Olen onnellisessa asemassa, että sairauttani hoitaa osaltaan erikoislääkäri, joka on perehtynyt sydänsarkoidoosiin erittäin perusteellisesti, ellei jopa parhaiten Suomessa. Lääkäri kertoi, että mediastinoskopiassa saadut kudosnäytteet osoittivat selkeästi minun sairastavan sydänsarkoidoosia. Se saattaa olla myös monielinsairaus. Muualla kehossani olevat muutokset ovat mahdollista, mutta ilman erityisiä oireita niitä ei lähdetä turhaan etsimään. Minulle aloitettaisiin kortisonilääkitys suun kautta heti seuraavana aamuna. Pieni sokki oli kuulla samalla, että kardiologi suositteli lämpimästi sydämen tahdistimen asetusta. Jo parin viikon sisällä! Olin varautunut siihen, että laite saatetaan asentaa jossakin vaiheessa, mutta jo heti nyt? Sain hyvät perustelut, tahdistin toimii henkivakuutuksenani. Jos, ja ehkä valitettavasti jopa todennäköisesti, jossakin vaiheessa sydämen johtoratojen toiminta blokkaantuu kokonaan ja tulee sydänpysähdys. Tahdistin tunnistaa häiriön ja antaa riittävät kilojoulet sähköiskuna, jotta sydän saadaan taas pumppaamaan. Sydänsarkoidoosin todennäköisin kuolinsyy onkin juuri sydänpysähdys. Nykyään harvoin, koska sairastuneille asetetaan enenevässä määrin sydämen tahdistin.

Lähdin sekavin tuntein kotiin. En saanut luettua tahdistinesitettä ensimmäisenä päivänä, vaan lykkäsin sen kauemmaksi. Toisena päivänä aloitin lukemisen mukamas puolihuolimattomasti, välillä taukoja pitäen. Jokin vastusti ajatusta joutua tahdistinpotilaitten joukkoon, loppuelämäkseni.

Kotona googlaus antoi seuraavan tiedon. Lähde: www.sydan.fi (Sydänliiton kotisivut):
SARKOIDOOSI on tulehdustauti, jossa kudoksiin muodostuu tulehdussoluista ja sidekudoskertymistä (fibroosi) muodostuneita pesäkkeitä, joita kutsutaan granuloomiksi. Tulehdussolut ja sidekudos vaurioittavat tervettä kudosta ja heikentävät sen toimintaa.
Sarkoidoosin syntyä ei tunneta tarkkaan, mutta yleisesti ajatellaan, että jokin ulkoinen tekijä, kuten virus- tai bakteeri-infektio, laukaisee tilaan johtavan poikkeavan tulehdusvasteen. Sarkoidoosi ei ole periytyvä sairaus, mutta määrätyt periytyvät ominaisuudet voivat lisätä kudosten alttiutta käynnistää sarkoidoosiin johtava poikkeava tulehdusvaste. Sarkoidoottista tulehdusta voi olla missä tahansa elimessä ja usein sitä on useassa elimessä samanaikaisesti.
Keuhko- ja ihomuutokset ovat yleisimmät, sydämessä sitä on harvemmin. Kaikilla keuhkosarkoidoosipotilailla ei siis ole sydänsarkoidoosia. Sydänsarkoidoosi tulee esille lähinnä kahdella eri tavalla: tunnettua sarkoidoosia (esimerkiksi iho- tai keuhkosarkoidoosi) sairastavalle kehittyy tulehdus sydämeen tai sitten sydänsarkoidoosi on ensimmäinen tai ainoa sarkoidoosin oire.
YLEISYYS. Suomessa todetaan nykyisin keskimäärin 20–25 uutta sydänsarkoidoositapausta vuosittain eli kyseessä on hyvin harvinainen sairaus. Uusien tapausten määrä on kuitenkin selvästi aiempaa suurempi, mikä selittyy pääosin diagnostisten menetelmien parantumisella sekä sillä, että tauti tunnetaan paremmin ja sitä osataan epäillä aiempaa herkemmin. Potilaiden keski-ikä on 50 vuotta ja kaksi kolmasosaa heistä on naisia.
OIREET. Sydänsarkoidoosin oireet johtuvat yleisimmin tulehduspesäkkeiden aiheuttamista sydämen sähköisen toiminnan häiriöistä. Sydämen supistumista ohjaavan sähköärsykkeen normaali eteneminen sydämen johtoradoissa ja sydänlihaksessa voi estyä aiheuttaen sykkeen äkillisen hidastumisen, joka ilmenee huonovointisuutena, jaksamattomuutena tai lyhytkestoisena tajuttomuutena. Kammiosyntyiset lisälyönnit ja tiheälyöntisyyskohtaukset eli takykardiat ovat myös melko tavallisia ja voivat aiheuttaa sydämen ”muljahtelua” tai tykytystä ja jopa huimauskohtauksia tai äkillisen tajunnan menetyksen. Sydämen vajaatoiminta on yleensä pitkälle edenneen sydänsarkoidoosin seuraus. Sen oireita ovat mm. hengenahdistus, turvotukset ja fyysisen suorituskyvyn heikentyminen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit halutessasi jättää viestiä tähän.