22.3.2017

MEDIASTINOSKOPIA

ARVIOKÄYNTI. Sain kirjeitse kutsun tulla käymään arviokäynnillä sairaalassa viikkoa ennen mediastinoskopialeikkausta, jolloin tapaisin sairaanhoitajan, anestesialääkärin ja leikkaavan lääkärin. Käynnillä hoitaja tarkasti esitietoni, anestesialääkäri teki arvion nukutuksen mahdollisista riskeistä sekä kirurgi tarkasteli aiempien tutkimusten tuloksia ja arvioi, miten leikkaus teknisesti toteutettaisiin.

MEDIASTINOSKOPIA eli välikarsinan tähystys tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Minun kohdallani oli selvää, että pyrkimys oli saada välikarsinan imusolmukkeista kattavat kudosnäytteet, josta tarkempi sairauteni selviäisi. Tähystinlaite viedään henkitorven, keuhkojen ja rintakehän väliseen tilaan pienestä kaulaviillosta. Jään sairaalaan yhdeksi yöksi.

Leikkauspäivän aamuna hakeuduin sovitusti ravinnotta olleen yön ja aamun jälkeen sairaalan keuhko- ja ruokatorviosastolle. Minut ohjattiin potilashuoneeseen odottelemaan toimenpidettä. Kanyyli asetettiin laskimoon. Olin jännittynyt, mutta samalla tyytyväinen, että toimenpiteen aikana olisin täysin tietämätön toimenpiteestä nukkuessani. Sain kyydin sairaalasängyllä leikkausosastolle, jossa siirryin leikkauspöydälle. Tämän jälkeen muistikuvani oli tervehtivästä henkilökunnasta ja ilmoituksesta, että kohta siirryn uneen.

HERÄSIN heräämössä sairaanhoitajan pidellessä happiviiksiä nenälläni. Tokkuraisuudestani huolimatta tunsin suuren siteen kaulallani, joka painoi ikävästi ruokatorveani. Kurkussa oli kipua enkä pystynyt kannattelemaan päätäni. Hoitaja oli läsnä, rauhoitteli ja kertoi, että side peittää leikkaushaavaa ja että kaikki on mennyt suunnitelmien mukaisesti. Janoani sammutettiin pienellä määrällä vettä, jota tarjottiin pillillä. 

lltapäivä heräämössä meni jatkuvasti torkahdellen ja välillä kipulääkettä pyytäen. Olo oli todella kurja. ja kivulias. Illalla minut siirrettiin takaisin osastolle, josta olin aamulla lähtenyt. Sain syödäkseni pehmeää ruokaa. Ilmoitin perheelleni että leikkaus on ohitse. Nukahtelin vaikka hoitaja kävi välillä tekemässä hoitotoimenpiteitä, lähinnä verenpaineen mittausta. Olin kytketty EKG-seurantaan. Jaksoin nousta myös virkistävälle iltapesulle, hartiaseutua jomotti.

TULOKSIA. Seuraavana aamuna osastonlääkärin kierrolla kuulin, että diagnoosini on varmistumassa. Jääleike, joka on ns. pikatutkimus kudosnäytteestä, antoi niin selvän merkin sarkoidoosista, että asia alkaa selvitä. Olin helpottunut, josko nyt ikävät toimenpiteet jo riittäisivät ja hoito saataisiin vihdoin aloitettua. Side haavan päältä poistettiin, ja olin hieman kauhistunut haavan koosta, rumuudesta ja patista haavan yläpuolella. Mietiskelin, mikähän tauti se sarkoidoosi oikein todella on?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit halutessasi jättää viestiä tähän.