31.3.2017

SYDÄMENTAHDISTIMEN ASENNUKSEN AIKATAULU VARMISTUU

PELKO JA JÄNNITYS. No nyt se tuli, nimittäin kirjekuori Meilahden sairaalasta. Tahdistimen asettamisaika on varattu jo ensi viikolle!! Kääk! Kuoressa tuli pieni esite kyseisen valmistajan ICD-tahdistimesta. Esitteessä kerrotaan, miten tahdistin asennetaan ja mitä tämän jälkeen pitää huomioida. Suurimpana haittana näin alkuun pidän sitä, että ajokielto tulee ensimmäisen kuukauden ajaksi. Nythän olen täysin riippuvainen omasta autosta, kunto ei anna myöden suurempia fyysisiä rasituksia. Toisaalta ymmärrän syyn, ensimmäisen kuukauden ajan on totuttelemista tahdistimen aiheuttamiin uusiin oireisiin, jotka saattavat haitata liikenneturvallisuutta ja vaatia tahdistimen säätöä. Onneksi en ole ammattiautoilija, jonka ura loppuisi tahdistimen asettamisen jälkeen siihen paikkaan. Haavan parantuminen kestää pari viikkoa ja vasemman käden kanssa täytyy olla varovaisempi kuukauden ajan, jotta leikkaushaava ei pääse venymään liikaa. Magneettikenttiä ja –laitteita täytyy välttää siitä eteenpäin. Toisaalta elämää muuttavia rajoituksia ei juurikaan tule tahdistimen myötä.

Pelkoa aiheuttaa tieto, että sydämentahdistin asetetaan paikallispuudutuksessa. Jännitystä lisää ajatukset, mitäs  jos asennuksessa menee jotakin pieleen? 

ICD-LAITE. Rytmihäiriötahdistimen valmistajan esitteessä kerrotaan, mitä ICD-laite tekee? ”ICD-laite korjaa nopeaa, epänormaalia sydämenrytmiä. Laite tarkkailee sydäntä jatkuvasti ja antaa hoitoa, jos syke on epänormaalin nopea, kuten kammiotakykardiassa ja kammiovärinässä. ICD-laitteessa on myös tahdistustoiminto, joka hoitaa myös hitaita rytmejä. Silloin laite lähettää pieniä sähköisiä tahdistusimpulsseja kammioon, eteiseen tai molempiin. Lääkäri säätää ICD-laitteen tarkkailemaan haitallisia sydämensykkeitä. Kun ICD-laite tunnistaa rytmihäiriön, se lähettää sähköisiä tahdistusimpulsseja tai sähköiskun sydänlihakseen johtimien kautta. Sähköimpulssit hidastavat sydämen supistumista, jolloin normaali syke palautuu.”


HELPOTUS. Pelosta huolimatta olen tyytyväinen, että saan tahdistimen. Tähän mennessä jatkuvat ikävät sydämenrytmin häiriöt ovat haitanneet elämääni niin kokonaisvaltaisesti, sekä fyysisesti, että sydänpysähdysriskillä myös psyykkisesti, että alan olemaan valmista kauraa toimenpiteeseen. Saan itselleni henkivakuutuksen.


2 kommenttia:

  1. Olen kiinnostunut millainen vointi on nyt? Ja miten leikkaus meni?

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kysymästä, vointini on jo paljon parempi sydämentahdistimen ansiosta. Pahoitteluni blogini päivittämisen pitkästä katkoksesta, mutta nyt jatkan taas kirjoittamista. Leikkauksen kulku selviää lähipäivinä näillä sivuilla.

    VastaaPoista

Voit halutessasi jättää viestiä tähän.