21.3.2017

TAMMIKUUN VAIKEUDET

TÖIHIN. Tammikuun alussa menen sairasloman jälkeen töihin. On piristävää keskittyä työasioihin pitkästä aikaa. Ensimmäinen päivä menee hyvin, illalla sydämen lisälyöntien määrä on melkoinen. Toisen työpäivän jälkeen olen niin uupunut, että nukahdan väkisin olohuoneen nojatuoliin. Kolmantena päivänä pulssitasoni alkaa selkeästi nousta ja hengästyn helposti, sekä tunnen rinnassa puristusta. En jaksa keskittyä töihini huonon ja tykyttävän oloni takia. Sinnittelen viikon. Kuudentena päivänä työterveyslääkärini jatkaa sairaslomaani. Jään kotiin ja tunnen syvää pettymystä suorituskykyyni. En ole vieläkään saanut tietoon sydämen koepalojen tutkimustuloksia. Onko sydämestäni varmistunut jokin sairaus?


VAITIOLOVELVOLLISUUS. Mietin, miksi en saa karistettua yltäni vanhaa työrooliin kuuluvaa vaitiolovelvollisuuden viittaa harteiltani? Eihän sitä yksityiselämässä kannata pitää. Se iskostui syvästi minuun toimiessani poliisina vakavia väkivaltarikoksia tutkiessani. En voinut kertoa työasioistani kotona, vaikka monesti ikävät ihmiskohtalot koskettivat minua syvästi. Sama vaitiolovelvollisuus koskee minua nytkin työskennellessäni sosiaalialalla. Olen tottunut pitämään asiat sisälläni ja koen niistä puhumisen vaikeaksi. En ole sairastumisenikaan aikana osannut tai halunnut kaataa valituksia, pelkoa tai huonoa oloa muiden riesaksi. Siksi aloin kirjoittamaan. Saan purkaa omia ajatuksiani, mutta ne eivät kuormita ketään, jotka eivät halua kirjoituksiani lukea. Ja kirjoitanhan lähinnä itsenäni varten, että selviän tästä henkisestä prässistä.

Tammikuu on henkisesti vaikeata aikaa. En ole työkykyinen, kotona kevyenkin siivouksen jälkeen alkavat tiheät lisälyönnit, jotka pakottavat lepäämään. Jouduin tilaamaan myös elämäni ensimmäisen ambulanssikyydin sairaalaan rytmihäiriökohtauksen takia. Mielialani on apea ja tiuskin perheelleni helposti. En ole tottunut pyytämään apua pieniinkin askareisiin. Tulevaisuus on alkanut pelottamaan.


Henkistä tilaani ei paranna tieto, että sydämen koepaloista ei ole löytynyt diagnostisia muutoksia. Sain tiedon sairaalasta kirjeitse, ja ohessa oli lueteltu jatkotutkimuksia: PET-TT, sydänlihasperfuusion gammakuvaus ja rasitus-EKG, kaikki tammikuun lopussa peräkkäisinä päivinä. Häh, mitä nyt epäillään?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit halutessasi jättää viestiä tähän.